Reverse image search ili pretraga po fotografiji

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam je – “Kako da znam da li je neka fotografija prava?”.

Kompletan odgovor na ovo pitanje je veoma opširan i kompleksan, može da ima više desetina koraka i da traje satima, pa čak i danima. Međutim, jedan od prvih koraka je uvek – ‘pretraga po fotografiji’. Nekada ovo bude i poslednji korak i vaše potrebe budu sasvim zadovoljene!

Pretraga po fotografiji podrazumeva da umesto teksta, npr “Vučić nosi gajbu” unesete fotografiju kao parametar pretrage.

Da smo uneli u gugl pretragu tekst “Vučić nosi gajbu”, dobili bismo ovakve rezultate*:

Skandalozno: Vučić nosi pivo Šešelju i Tomi! (FOTO)

 

Neki od servisa koji se standardno koriste u pretrazi po fotografiji su

Neki komentari i opaske (klikni)

Svaki od njih ima neke svoje osobenosti i specifičnosti, načine na koje se koristi i načine na koje ga ne treba koristiti, kao i neke slučajeve kada je baš on nezamenjljiv. Dobro, Bing je retko nezamenjljiv, a Baidu je potpuno nebitan. Ali Bing polako uči, a između Guglovog, Jandeksovog i Tinaj servisa postoje ogromne razlike, fantastične i prezanimljive za ono čime ćemo se na ovom blogu baviti. Ali više o tim specifičnostima nekom drugom prilikom. Kao i o dodacima za browser koji će vam skratiti posao na dvadesetinu potrebnog vremena. Ovde već imate neke stare lekcije sa treninga koje sam držao ako biste malo sami da cunjate.

 

Elem, sve i da nije anahrona (novija) gajba u pitanju, sa sve redizajniranim logom i veličine kao da su u njoj litarske flaše, pored toga što čak i neutrenirano oko vidi koliko se boje i kompresija, a i nezgrapni format gajbe razlikuju (postoje i specifični alati za ovo), ako uradimo pretragu po fotografiji, u svega nekoliko klikova doći ćemo do (verovatno) originalne fotografije Aleksandra Vučića kako nosi kutije iza Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića.

 

Dosta manje skandalozno, Vučić nosi random kutije Šešelju i Tomi. (FOTO)

 

Ovo je taj maleni korak koji svako od nas može da učini kada se susreće sa bilo kakvim sumnjivim medijskim sadržajem. Konkretna fotka je možda većini nas očigledan falsifikat, ali počnimo od banalnih primera da usvojimo veštine, lako ćemo ih kasnije primenjivati da proveravamo i daleko kompleksnije materijale. 🙂

Obradio sam i primer kada je Espreso falsifikovao fotografiju i prelepio predsednika SAD Donalda Trampa preko visoke predstavnice za spoljnje poslove Evropske komisije Federike Mogerini, baš pored Aleksandra Vučića.

 

Ovaj blog čitate zahvaljujući mojim patronima. Ako i vi hoćete da mi pošaljete jedno Jelen pivo, to možete uraditi ovde.

 

Pišite mi šta hoćete sledeće od materijala.

  • Razlike među ovim pretraživačima?
  • Neke cake?
  • Instrukcije kako da vam gugl ne pokupi metapodatke iz fotografije koju ste mu dali na pretragu?
  • Top 5 addona za browser?
  • Nešto peto?
One thought on “Kako da proveriš da li je neka fotka prava?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *